Våra företrädare / Valpresentation | Sverigedemokraterna i Grums

Våra företrädare / Valpresentation

KOMMUNFULLMÄKTIGEGRUPPEN

Ledamöter:

Gruppledare Anne-Louise Kron


Övriga ledamöter:

Solveg Svendsen
Jan-Olof Karlsson
Ann-Charlotte Kraft


Ersättare:

Robin Lennartsson
Roy Vestli
Michael Kihlgren

 

VALPRESENTATIONEN med SD:s kandidater till Grums kommunfullmäktige inför kommunalvalet 2018

1. Anne-Louise Kron, 61 år, Civilekonom/Egen företagare, Borgvik

Jag bodde mina första fyra år i Grums, innan familjen flyttade till Säffle. Men jag har haft min släkt här och tillbringade somrar hos mormor och morfar som bodde ute i Väsby, så jag har starka band här i kommunen. Jag har flyttat runt en del i mitt liv, men bor nu i Borgvik och det känns som om cirkeln är sluten.

Jag är civilekonom med internationell inriktning och har arbetat med försäkringar både nationellt och internationellt genom Skandia och Trygg Hansa. Jag är också utbildad tandsköterska och arbetade inom folktandvården i Karlstad 1973-1981, innan jag läste på Handelshögskolan. Jag har även varit platschef på ett Bonnierföretag inom postorderbranschen. Som egen företagare driver jag en handelsagentiur och webshop.

Politiska hjärtefrågor är äldrepolitik och pensioner, som jag också har erfarenhet av genom min arbetsbakgrund.

 

 

 

2. Jan Olof Karlsson, 62, Busschaufför, Grums

Jag är gift och stolt far till 4 barn samt morfar/farfar till 5 barnbarn. Födelseorten är Säffle men eftersom mina föräldrar var arrendatorer av lantbruk flyttade vi runt lite i södra Värmland innan vi fastnade utanför Karlstad. Skolgången blev på Herrhagsskolan och Sundstagymnasiet i Karlstad. 1986 köpte vi hus och blev Grumsbor.

När barnen växte upp var jag under ett flertal år engagerad i Grumsfotboll och Grums Judoklubb som ledare/tränare och styrelseledamot. Fritidsintressen är våra hundar och gärna en spännande bok. Jag försöker också fortfarande motionsträna Judo 1-2 ggr i veckan.

Efter många år på OK Värmlands Servicestationer i Karlstad, Säffle och Grums som 1:e man och stationschef arbetar jag nu som busschaufför för stadstrafiken i Karlstad.

Skolan är en grundläggande fråga för mig, eftersom det är det viktigaste instrumentet för våra barns framtid. För att ge elever och lärare en god arbetsmiljö med trygghet och arbetsro, måste det till mindre klasser/grupper i förskola och lågstadiet med behöriga lärare.

Vuxennärvaron i skolan måste ökas för att hjäpa både elever och lärare. Skolan ska vara mobilfri under lektionstid. Jag ser gärna en återgång till något likt det gamla betygsystemet 1-5 samt betyg i ordning och uppförande. Det är också viktigt att bevara småskaligheten och att skolorna ska finnas kvar på landsbygden.

Jag ser fram emot att vara med och föra Grums kommun framåt.

3. Solveg Svendsen, 64 år, Personlig assistent, Grums

Jag har tre vuxna barn och fem barnbarn. Vi flyttade till Grums för elva år sedan, en flytt jag aldrig ångrat. Mina rötter är egentligen danska då mina föräldrar flyttade från Danmark hit till Sverige på 1950-talet.

När jag nu har passerat 60+ så betyder det att jag så klart hunnit med en del i mitt liv. Idag jobbar jag i vården som personlig assistent. Tidigare har jag bl.a. jobbat i verkstadsindustrin, kört buss, förr mansdominerade yrken, vilket är något annorlunda numera. Några sommarsäsonger som tekniklärare, i många år anställd av Miljöpartiet – de gröna, med kontor i Karlstad, medlem i detsamma i över 25 år.

Min fritid brukar ägnas åt familj och vänner, matlagning och bakning blir det också en hel del av. Loppis och auktioner, all slags pyssel står också högt på listan över intressen.

Viktigt för mig är människors värde, vilket brister idag på många håll, då orättvisorna är många och det görs skillnad på ”folk och folk”. Vi som vuxna och föräldrar har ett stort ansvar för våra barn och ungdomar. I dagens samhälle som ofta präglas av stress behöver vi vuxna verkligen vara bra förebilder.
Grums är inget undantag när det gäller olika missbruk, psykisk ohälsa bland barn och ungdomar. Jag vill därför se en bra ungdomsmottagning och ett starkt familjestöd. Mer öppettider på ungdomsgården och bra samarbete mellan skolan och ”gården”.

De äldre ska ha det bra, det tycker nog de flesta, därför vill jag se utökade resurser till hemtjänsten och äldrevården, så att våra äldre får det bättre dagligen. Personalen ska ha mer tid över till att umgås mer med de äldre och slippa nuvarande stress. En förändring behövs i Grums på många plan och jag ser fram emot att få vara med och försöka medverka till detta.

4. Ann-Charlotte Kraft, 54 år, Receptionsansvarig, Grums

Mitt namn är Ann-Charlotte Kraft och jag är 54 år. Jag är gift och har två barn och två barnbarn. Jag är född i Karlstad, men uppväxt i Vålberg. Vi bodde i Forshaga, innan jag tillsammans med min man 2015 flyttade till en liten gård utanför Grums.

Tidigare har jag studerat till systemvetare på Karlstads Universitet , men då den berömda IT-bubblan sprack strax innan jag var klar så hamnade jag i zoologibranschen istället. 2003 började jag på mitt nuvarande jobb.

Jag arbetar som receptionsansvarig på en veterinärstation vilket passar mig perfekt eftersom jag tycker mycket om djur.
Mina största intressen är framför allt mina hundar och amerikanska veteranbilar.

En levande landsbygd är min främsta hjärtefråga. Vi landsbygdsbor har straffats med högre beskattning på drivmedel, våra skolar läggs ner och krav på miljöanpassning av enskilda avlopp försvårar livet på landet.

Vidare är skolmiljön för våra barn jätteviktig. Jag vill se en mobilfri skola, mer engagemang från föräldrar/vårdnadshavare samt mer personal. I förskolan vill jag se mindre barngrupper och mer behörig personal. Barnen är trots allt vår framtid.

Nu gör vi Sverige Bättre!

5. Robin Lennartsson, 24 år, Studerande, Grums

Jag studerar på Samhällsanalys och kommunikationsprogrammet. Jag är född och uppvuxen i Grums kommun och här har jag vuxit upp tillsammans med min familj och mina vänner. Min uppväxt i Grums har i många avseenden varit helt fantastisk. Kommunens många och duktiga idrottsverksamheter har givit mig en fin barndom att se tillbaka på. Ett starkt föreningsliv på landsbygden är bra för ungdomar, då det ger en tidig förståelse
och respekt för andra människor inom olika sammanhang.

Mina gymnasieår spenderade jag på John Bauer-gymnasiet i
Karlstad, då jag läste programmet Idrott och Hälsa med
inriktning på ledarskap. Jag har även studerat ett år inom
journalistik. Efter de åren hamnade jag på Jättestenskolan och
där jobbade jag i fyra år, mestadels som assistent på sär- och
träningsskolan, samt även tillsammans med nyanlända
ungdomar på skolan, vilket var ett par väldigt lärorika och
otroligt roliga år. Jag har även jobbat som idrottsjournalist och
var med att starta upp en nyhetssajt från start tillsammans med ett mediebolag. Till hösten ska jag studera vidare tre år inom statsvetenskap, Samhällsanalys och
Kommunikationsprogrammet.

Den viktigaste frågan för mig är att upprätthålla en trygg och
säker miljö för kommunens alla invånare. Ingen ska behöva
känna otrygghet när man går hem från skola, träningar eller
jobb på kvällarna. Vuxna, unga och äldre människor har rätt till
att känna trygghet i och runt sin egen bostad, sin egen borg,
sitt hem. Idag är det många som tyvärr känner stor otrygghet i
samhället då rädslan för att utsättas för brott blivit mer påtaglig
de senaste åren. Jag vill därför se ett utvecklat
brottsförebyggande råd utöver det som redan finns idag och
som ska vara någon form av ”trygghetscenter”. Ett närmare
samarbete som involverar kommunen, polis, föreningar,
näringsliv, samt skola, för att fånga in ungdomar på rätt väg i ett tidigt stadie. Alla måste ta ett gemensamt ansvar och på så sätt förebygga brottslighet och kriminella strukturer.

En annan fråga som ligger mig varmt om hjärtat är kommunens yngre invånare – och framtid. Det ska vara attraktivt att bo kvar i Grums kommun och man ska som ung känna att det finns en framtid här för att kunna skaffa familj och leva ett lugnt och tryggt liv. Psykisk ohälsa bland unga är idag ett stort problem. Den psykiska ohälsan beror inte sällan på de höga utbildningskraven och höga konkurrensen på
arbetsmarknaden.

En stor andel av de yngre känner att de ”fastnar” och därför vill Sverigedemokraterna satsa mer på småföretagen. I Grums finns redan en stor mängd skickliga entreprenörer, med både större och mindre företag. Sverigedemokraterna vill hjälpa redan befintliga företag och nystartade företag, och på så sätt skapa fler riktiga jobb med bra och marknadsmässiga villkor.

Jag står på ungdomarnas sida. En röst på SD och mig – är en
röst på er, ungdomar!

6. Roy Vestli, 44 år, Segmon

Mitt namn är Roy Vestli och jag är 44 år. Jag är gift och har sex barn och fyra bonusbarn. Jag är född och uppväxt i Oslo. Jag flyttade till Sverige 1995, efter min militärtjänstgörning i Norge. Bodde i Strömstad och Tanumshede på västkusten innan jag flyttade till Göteborg 1999. Flyttade sen till Lysekil, där jag fick jobb hos en Volvo återförsäljare. Träffade min blivande fru där, och efter många år i Lysekil, så ville min fru och jag flytta hem till frugans Värmland. Vi bodde i Vålberg innan vi flyttade till Segmon 2016.

Jag studerade byggtekniska programmet på gymnasiet i Norge. Mina största intressen är framför allt min familj, ishockey, bygga modelljärnväg och klassiska bilar.

En av mina hjärtefrågor, är barnens säkerhet, när dom är ute och leker på fritiden. Just här i Segmon är det 50 km/t som gäller på vägarna, jag vill ha detta sänkt till 30 km/t med farthinder, då det inte finns många utom lokalbefolkningen som håller 50 km/t genom Segmon. Jag vill inte att det ska hända en olycka innan något görs åt detta, då lekplatsen som barnen leker i ligger intill vägen, utan staket runt. Jag vill ha 30 zon i alla småorter där barn rör sig nära vägarna.

Vidare är skolan jätteviktig. Jag vill se en mobilfri skola. Jag vill lägga pengar på att förbättra kvaliten på skolan, hellre än att bygga ut skolan. Mer resurser till barn med speciella behov, och fler engagerade lärare.

Nu gör vi Grums ännu bättre!